WespWESPEN


Uiterlijk:


Ontwikkeling en Leefwijze:

Veel wespen o.a. de duitse wesp en de hoornaar zijn sociale wespen, ze leven in groepen en zijn van elkaar afhankelijk.
Een gezond wespenvolk kan wel uit drieduizend wespen bestaan. Zo’n groep bestaat uit 1 koningin, alleen zij heeft een legboor en legt de eitjes en vele vrouwtjes (de werksters) met angels.

Voor de nestbouw knaagt de koningin aan houtvezels, deze vermengt zij met speeksel en maakt zo een papierachtige stof. Hiermee maakt ze een nest wat begint met, wat lijkt op een soort pingpongballetje. Binnenin maakt ze een aantal cellen (zeskantige hokjes) en legt in iedere cel een eitje. De eitjes worden larven en de larven worden vrouwtjeswespen. Deze uitgekomen wespen nemen de bouw verder van haar over en de koningen legt dan alleen nog maar eitjes. De wespen eten nectar en vruchtensappen, echter geven de koningin en de larven fijngekauwde insecten, zoals bromvliegen.

Aan het eind van de zomer legt de koningin eitjes in speciale grotere cellen. Uit deze eitjes komen mannetjeswespen en jonge koninginnen, welke met elkaar wegvliegen om te paren.
Hierna stopt de koningin met eitjes leggen, de werksters hebben niets meer te doen en vliegen rond op zoek naar zoetigheid. In deze periode hebben wij dan ook de meeste last van wespen.


Let op:

Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken, en kunnen er zelfs dood aan gaan. Ga bij een allergische reactie direct naar een dokter!
Ook als men in de mond, keel of hals wordt gestoken, naar de dokter!